Het Flanders Boys Choir is gegroeid uit het knapenkoor In Dulci Jubilo, dat in 1931 in Sint-Niklaas werd opgericht. Het koor biedt jongens vanaf 9 jaar de kans om zich muzikaal te ontwikkelen in een professionele omgeving. Ze komen in aanraking met muziek die in eerste instantie misschien ver van hun bed lijkt te staan, maar die geleidelijk aan hun hart zal veroveren.
De wortels van het Flanders Boys Choir liggen in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas. In 1931 richt EH Gerard Van Durme er een koor op met jongens van het college. Hij noemt het In Dulci Jubilo (IDJ). Het college was snel te klein voor IDJ. De unieke klankkleur van een knapenkoor veroverde binnen- en buitenland. Zo bouwde In Dulci Jubilo een uitstekende reputatie op.
In 1993 nam Dieter Van Handenhoven, die zelf begon als knaap bij IDJ, het roer in handen. Hij zette het werk van voorgangers als Marcel Van Daele en Jan Van Landeghem voort, met uitvoeringen van onder meer The Messiah, The Coronation Anthems en Chandos Anthems van Handel, Dido and Aneas van Purcell, het Weihnachtsoratorium van Bach, de Gloria van Vivaldi en het Requiem van Fauré.
Het knapenkoor nam de voorbije jaren ook twee CD’s op. “Noyt Sulcken Liefde” bundelde in samenwerking met tenor Guy De Mey enkele minder bekende oud-Vlaamse kerstliederen. IDJ nam ook nog enkele psalmen van Haydn onder handen, die samen met de Missa in Tempore Belli op CD verschenen.
Naast de eigen concerten verleent het koor ook regelmatig zijn samenwerking aan tal van andere projecten. Jaarlijks werken de knapen mee aan uitvoeringen van de Matthauspassie in België en Nederland. Het koor leidde ook enkele van zijn zangers op voor “Zoutloos”, een muzikale theaterproductie van Studio Orka.
In 2016 veranderde In Dulci Jubilo in het Flanders Boys Choir, omdat het ook de komende jaren een ambassadeur wil zijn van de unieke klank van een knapenkoor, in Vlaanderen en daarbuiten.
Een carrière in het knapenkoor begint doorgaans op 8-jarige leeftijd. Elk jaar gaat de muzikale leiding rond in de scholen van Sint-Niklaas en omstreken. Wie goed kan zingen, wordt uitgenodigd om aan te sluiten bij de aspiranten, een voorbereidingsgroep. Na een jaar maken de aspiranten, met een diploma in de hand, de overstap naar het grote koor. Daar worden ze opgevangen door de andere knapen, van wie de leeftijd varieert van 9 tot 15 jaar. De jongens repeteren twee keer per week, op woensdag en vrijdag. Hierbij wordt zowel individueel als in groep gewerkt. De knapen krijgen aparte stemvorming van ervaren stempedagogen. Op vrijdag sluiten de mannen van het koor aan bij de groep. Zij nemen de drie onderste stemmen (alt, tenor en bas) voor hun rekening. Samen werken ze aan grotere en kleinere projecten, gemiddeld zo’n tweetal per jaar. Maar de boog staat niet altijd even gespannen. Eén keer per jaar gaat het koor op reis. De voorbije jaren streek het Flanders Boys Choir neer in onder andere Frankrijk, Engeland, Italië en Oostenrijk. Daarnaast wordt het koor ook geregeld uitgenodigd voor een concertreis.
Van aspirant tot dirigent, zo kun je de koorcarrière van Dieter Van Handenhoven beschrijven. In de slipstream van zijn broer zette hij zijn eerste stapjes bij In Dulci Jubilo op 8-jarige leeftijd. Van het knapenkoor belandde Dieter in het mannenkoor en later werd hij ook assistent-dirigent onder Johan Van Bouwelen. Inmiddels was Dieter ingeschreven aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Die opleiding leverde hem een Hoger Diploma orgel en Meesterdiploma klavecimbel op. Als organist en klavecinist is hij sindsdien verbonden aan het Collegium Vocale Instrumentale Brugensis en speelde hij onder meer mee met het Vlaams Radio-orkest, de Beethovenacademie, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en Il Fondamento. Sinds 2002 is hij ook klavecinist bij producties van de Vlaamse Opera. In 1993 schoof Dieter door naar dirigent van het knapenkoor. Onder zijn leiding concerteerde het koor in binnen- en buitenland en werd de muzikale omkadering van het koor geprofessionaliseerd. Af en toe neemt Dieter ook het dirigeerstokje over bij andere ensembles, zoals het Vlaams Radiokoor en de Capella Brugensis.