Activiteiten kalender

  
:

De World Choir Games - het grootste koorevenement ter wereld - komt voor haar 11e editie naar Vlaanderen van 5 tot en met 15 juli 2020.

Deze niet te missen thuismatch voor Vlaamse koren kon Flanders Boys Choir niet aan zich laten voorbijgaan. Het is dan ook met veel plezier en trots dat wij onze deelname aankondigen.


Het wordt een onvergetelijk evenement voor heel Vlaanderen. Liefst 500 koren van over de hele wereld, samen goed voor 20.000 buitenlandse gasten zorgen voor optredens in heel Vlaanderen en presenteren zich in Antwerpen of Gent voor een jury.  Hiervan kan het publiek ten volle meegenieten.

 


We houden jullie hier op de hoogte van onze activiteiten in de aanloop van en tijdens de World Choir Games (WCG).

  • Op zondagnamiddag 26 april stellen we ons programma voor. Plaats en uur nog te bepalen.
  • Op zondag 5 juli om 19u30 verzorgen we mee de openingsceremonie in het Antwerpse Sportpaleis
  • Op woensdag 8 juli om 20u treden we op in Sint-Niklaas, samen met andere deelnemers uit binnen- en buitenland. Dit vindt plaats in de Sint-Nicolaaskerk.
  • Maandag 13 of dinsdag 14 juli presenteren we ons voor de jury.  

Wij hopen jullie te mogen ontmoeten bij een of meerdere gelegenheden. Als luisteraar maar ook als supporter!
Meer info over de World Choir Games vind je op de site van Koo&Stem Vlaanderen. https://www.koorenstem.be/nl/project/world-choir-games-2020-vlaanderen
 

 Tickets bestellen

In de Messe de Minuit pour Noël (1690) verwerkte Marc-Antoine Charpentier niet minder dan 10 Franse kerstliedjes. Zijn meesterschap in concertante stijl maakte er een vreugdevol geheel van.


Het programma wordt aangevuld met Cantiones Natalitiae: Kerstliederen uit de Zuidelijke Nederlanden in de 17e eeuw.


Flanders Boys Choir, solist Yves Van Handenhove en de strijkers en blazers van het ensemble De Meid staan onder leiding van Dieter Van Handenhoven.

-----------------------------------------------------------------
Mondmasker én Covid Safe Ticket (CST) verplicht.
-----------------------------------------------------------------
Een mondmasker moet gedragen worden gedurende het hele concert. Neem uw geldig Covid Safe Ticket (CST) EN uw identiteitskaart mee. Er is controle voorzien bij het binnenkomen. 

Naast ons concert op 18 december 2021 om 20u00 te Sint-Niklaas staat Flanders Boys Choir dit jaareinde nog 3x op het podium!

- CONCERT in Mortsel op dinsdag 7 december 2021 om 20u15

- CONCERT in Antwerpen op zondag 19 december 2021 om 16u00 (Gratis toegang - vrije bijdrage.)

- MIDDERNACHTMIS in Antwerpen op vrijdag 24 december 2021

 

Vanaf maandag 9 maart start de nieuwe rekrutering in de scholen, meer bepaald in het derde leerjaar. 


Tot eind juni is er een wekelijkse vooropleiding op woensdag van 13u45 tot 14u30 of op vrijdag van 17u45 tot 18u30.   Dit gaat door in het College en is gratis.  Na het volgen van de opleiding kan je zoon in september aansluiten bij het eigenlijke koor. 


Zijn we niet in de school van je zoon geweest? Geen nood. Neem gerust contact op met de dirigent Dieter Van Handenhoven op het nummer 0479 36 28 81 of mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. voor een afspraak of meer informatie.                                                                                                                 

 

Het muzikale team

Dirigent: Dieter Van Handenhoven

Assistent-dirigent: Pieter Stas

Stemcoaches: Els Spanhove, Isabelle Storms, Linda Van Handenhoven en Tom Van Bogaert
 

Volg hier live de diploma uitreiking van de aspiranten.

Geen feest is zo universeel in de Westerse wereld als Kerstmis. De oudste kerstliederen uit de Nederlanden dateren uit de Middeleeuwen.

In de 17e eeuw kende het kerstlied in de Zuidelijke Nederlanden een enorme opleving en werden er heel wat nieuwe liederen gecomponeerd. Deze traditie van Cantiones Natalitiae staat centraal in dit programma.

Het zijn werken van kapelmeesters, organisten en zangers die werkzaam waren aan de Antwerpse kloosters. Tenslotte  waren het de Antwerpse muziekdrukkers Phalesius die in de loop van de 17e eeuw het genre propageerden met een twintigtal edities van Cantiones Natalitiae.

Verder in het programma 17e eeuwse liederen die gevonden werden in andere bundels zoals het Prieelder gheestelijcke melodie, Chants populaires des flamands de France en Oude Vlaamsche liederen uit 1848.

Dit is het geval voor het titelnummer Noyt sulcken liefde en 2 liederen waarin er een hoofdrol is weggelegd voor onze solist, Guy De Mey.

Tussen de liederen speelt het ensemble De Meid korte instrumentale muziek uit dezelfde periode.

De uitvoerders

Flanders Boys Choir, winnaar van de cultuurprijs 2018 van de stad Sint-Niklaas, is opgericht in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie te Sint-Niklaas in 1931. Het is geëvolueerd van een schoolkoor naar een koor waarin jongens uit vrijwel alle scholen van de stad zingen. De unieke klankkleur van het knapenkoor veroverde binnen- en buitenland. Zo bouwde Flanders Boys Choir een uitstekende reputatie op.

Ereburger van de stad Sint-Niklaas, Guy De Mey, heeft reeds een indrukwekkende zangcarrière achter de rug. Hij zong in tophuizen als LaScala, Covent Garden, Teatro de Madrid e.a.  Toch is zijn honger nog niet gestild. Zo stond hij dit jaar nog in de Opera van Zurich en zal hij ook te horen zijn in de Munt en de Opera’s van Nancy en München.

Het ensemble de Meid bestaat uit violisten An Van Laethem en Johan Van Aken, gambist Piet Stryckers en klavecinist Herman Stinders. Zij spelen op instrumenten die ook gangbaar waren in de 17e eeuw. 

Kaarten: 20,- EUR (Volwassenen) en 12,- EUR (Jeugd: - 26 jaar)

Kaarten in voorverkoop enkel via https://www.wicket.be/flandersboyschoir/noyt-sulcken-liefde-kerstconcert-2019: 16,- EUR (Volwassenen) en 8,- EUR (Jeugd: - 26 jaar)

Op zondag 21 oktober staat het Flanders Boys Choir op het podium in de Collegekerk te Sint-Niklaas. Om 15u brengen ze het Requiem van Mozart. 
Het Requiem in d, KV626 is misschien wel het meest gewaardeerde en geliefde werk van Wolfgang Amadeus Mozart. Dit is voor een groot deel de verdienste van Frans Xaver Süßmayr die het door de dood van Mozart onafgewerkte requiem vervolledigde. Naast de muzikale kwaliteit geniet het muziekwerk ook bekendheid door het verhaal achter de mysterieuze opdrachtgever. 
De knapen en mannen van FBC zullen het beste van zichzelf geven samen met 4 solisten en het ‘ensemble a’ dat bestaat uit 23 klassieke muzikanten op authentieke instrumenten. 
Sopraan Sarah Van Mol, Alt Pieter De Praetere, Tenor Joris Bosman en Bas Tom Van Bogaert nemen de solopartijen voor hun rekening.
Het koor en orkest worden gedirigeerd door Dieter Van Handenhoven. 
De deuren van de kerk gaan open om 14.15u. 
Na het concert wordt u een glaasje aangeboden.

Organisatie Flanders Boys Choir

Waar
Collegekerk, Collegestraat 31 te B-9100 Sint-Niklaas
Wanneer
ZONDAG 21 oktober 2018 VAN 15:00 TOT 16:40
Ticketverkoop start op 1/09/2018. 

Voor het bestellen van tickets: https://www.wicket.be/flandersboyschoir

 

Op zaterdag 20 oktober is het Flanders Boys Choir te gast in Diest! Om 20u brengen ze het Requiem van Mozart in de Sint-Sulpitiuskerk. 
Het Requiem in d, KV626 is misschien wel het meest gewaardeerde en geliefde werk van Wolfgang Amadeus Mozart. Dit is voor een groot deel de verdienste van Frans Xaver Süßmayr die het door de dood van Mozart onafgewerkte requiem vervolledigde. Naast de muzikale kwaliteit geniet het muziekwerk ook bekendheid door het verhaal achter de mysterieuze opdrachtgever. 
50 zingende knapen en mannen geven het beste van zichzelf samen met 3 solisten en het ‘ensemble a’ dat bestaat uit 23 klassieke muzikanten op authentieke instrumenten. Naast de diverse solisten knapensopranen, zijn de solisten: alt Pieter De Praetere, tenor Yves Van Handenhove en bas Tom Van Bogaert. 
Het koor en orkest worden gedirigeerd door Dieter Van Handenhoven. 
Presentatie en toelichting bij het Requiem worden verzorgd door Klara-presentator Olav Grondelaers. 
Het Flanders Boys Choir wil de opbrengst van deze avond graag schenken aan een lokaal project en koos daarvoor het nieuw project van Home Martine Van Camp. In de lente van 2019 starten ze in de Tulpenstraat, beter bekend als de ‘Poels-site’, met de bouw van een nieuw dagcentrum voor volwassenen met een beperking. 
De deuren van de kerk gaan open om 19.15u, via de zij-ingang aan ‘In Den Zoeten Inval’. 
Parking is gratis aan de Boudewijnvest en op 5 min wandelafstand boven aan de Citadel. 
Na het concert wordt u een glaasje aangeboden.

Organisatie Flanders Boys Choir

Waar
Sint-Sulpitiuskerk, Grote Markt, B-3290 Diest
Wanneer
ZATERDAG 20 oktober 2018 VAN 20:00 TOT 21:40
Voor meer info en het bestellen van tickets: http://www.ccdiest.be/e1109/requiem-van-mozart
 

Gezamenlijk concert van het Flanders Boys Choir (http://flandersboyschoir.org) en het Georgia Boy Choir (http://Georgiaboychoir.org).

Op het programma staat werk van onder anderen W.A.Mozart, J.S.Bach en Louis Vierne.

Entree: Gratis.

Flanders Boys Choir verleent zijn medewerking aan uitvoeringen van de Mattheuspassie in 

  • Grimbergen abdijkerk, 26 maart om 17u met het Octopus koor olv Bart Van Reyn
  • Hulst basiliek, 2 april om 14u met de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging olv jan Vuye
  • Kaatsheuvel Sint-Johannes de Doperkerk, 9 april om 14u15 met het Bachkoor Brabant olv Geert van den Dungen
  • Gent Sint-Pieterskerk, 11 april om 19u30 met de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging olv Jan Vuye

Uitvoeringen van de Sint-Nicolaascantate van Benjamin Britten in het kader van 800 jaar Sint-NIklaas.

 

Sint-Nicolaaskerk, Sint-Niklaas

vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017

 

tickets

rang 1 : €22  (-18j: €15) 

rang 2 :  €17  (-18j: €12)

te bestellen via

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

0473 52 95 25

 

Met steun van Stad Sint-Niklaas, Nationale Lotterij, Hager, Cordeel en

koor&stem Oost-Vlaanderen

Samen met de CapillaPratensis en Wim Diepenhorst concerteren een aantal jongens van het Flanders Boys Choir op het festival Laus Poliphoniae te Antwerpen

Zondag 20 augustus om 20u in de Sint-Jacobskerk te Antwerpen

info: https://www.amuz.be/nl/concert/cappella-pratensis-flanders-boy-choir-wim-diepenhorst/

Capella Pratensis FBC in de jaren 1930

 

Van zondag 2 juli tot vrijdag 7 juli is het Flanders Boys Choir te gast in Lucca, zusterstad van Sint-Niklaas. Er zijn concerten in Colognora en in de San Paolino kerk te Lucca. 

Meer informatie over dit laatste concert kan je in deze folder lezen.

 

                                             

21 december 2016, 20u

Sint-Jozefkerk, Tereken, Sint-Niklaas

 

De koorreis 2016 is een unieke koorreis. In de rijke koorgeschiedenis is Flanders Boys Choir maar 1 keer in Denemarken geweest. Dat was in het jaar 1978, toen de dieren nog spraken en de Vikingen al lang vertrokken waren. Deze reis is een vervolg op de uitwisseling die we hadden tijdens 1000 Voices of Peace. We zijn nu te gast bij het Treenighedskirkens Drengekor uit Esbjerg. Sommigen zullen oude bekenden terugzien. We zullen ook een concert geven in Esbjerg. Het tweede deel van de reis speelt zich af in en rond Kopenhagen en brengt ons ook in Roskilde. Denemarken is een land met een hele rijke geschiedenis, fantastische natuur en tot de verbeelding sprekende verhalen en speelgoed. De Denen streven naar een gevoel van hygge, een uniek Deens woord dat gezelligheid en saamhorigheid betekent.